BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday 6 May 2012

PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN


Diet Seimbang
  • ialah sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan dalam kadar yang betul.

Faktor Utama Dalam Merancang Diet Seimbang
  1. Umur
  2. Jantina
  3. Saiz Badan
  4. Kesihatan
  5. Aktiviti dan Pekerjaan

Piramid Makanan
  • adalah panduan bagi pemilihan makanan secara sihat.
  • mengandungi 5 kumpulan zat makanan berasaskan kandungan zat dan fungsinya.
PERANCANGAN MENU

Menu
ialah satu senarai hidangan yang lengkap untuk suatu sajian.

Tujuan
merancang menu:
a) menyediakan sajian seimbang yang mengandungi semua nutrien.
b) menyediakan sajian yang berkhasiat, menarik dan menyelerakan.
c) menjimatkan masa, tenaga dan kos penyediaan sajian.
d) menyediakan sajian mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan.

Faktor yang mempengaruhi perancangan menu:
a) jenis hidangan
b) kegemaran
c) perbelanjaan
d) sumber makanan semasa
e) kemudahan fizikal
f) sumber tenaga dan masa
g) kepelbagaian
h) keperluan

PRINSIP MEMASAK
 



mengenakan haba sama ada haba kering atau haba lembap pada makanan yang dimasak.
Tujuan makanan dimasak:
a) membunuh kuman
b) melembutkan makanan agar mudah dimakan dan dihadam
c) memberi rasa dan rupa pada makanan
d) menjadikan makanan tahan lama
e) mempelbagaikan bentuk sajian

Kaedah Memasak

1. Haba Lembap
a) merebus
b) mereneh
c) mengukus
d) merendidih
e) mencelur

2. Haba Kering
a) mengril
b) menggoreng tanpa minyak
c) menggoreng minya penuh
d) membakar
e) memanggang